30 Temmuz 2008 Çarşamba

Zencefilli Limonlu cheesecake..yazlık lezzetler



Bir etkinliğe katılmayalı uzun zaman oldu. Yazlık lezzetler etkinliğini görünce arşivimdeki bir tarifle katılayım istedim.

Yaz başında yaptığım severek tükettiğimiz limonlu zencefilli cheesecake. Biz limon tadını baskın sevdiğimiz için tarifte bol limonluydu. Eğer siz bir çatal aldıktan sonra 2-3 sn sonra ağızda bırakılan o keskin limon tadını sevmiyorsanız limon aromalarını ve suyunu yarı yarıya azaltmanızı öneririm. Yada sosunu limonsuz yapabilirsiniz.

tabanı için
  • 1.5 paket eti burçak yada limonlu diyet bisküvi
  • 100 gr tereyağı eritilmiş
  • 1 çay kaşığının ucu ile toz zencefil
Bisküvileri rondodan geçirip eritilmiş tereyağı ve zencefili ekleyip 20 cmlik kelepçeli kalıbın dibine bastırarak yerleştirelim. buzdolabında yaklaşık 1 saat bekletelim
üstü
  • 2 paket labne peynir
  • 1 küçük paket krema
  • 1 çorba kaşığı yoğurt
  • 3 yumurta
  • 1 bardak toz şeker
  • 2 çorba kaşığı un
  • 1 paket vanilya
  • çay kaşığının ucu ile toz zencefil
  • 1 limon suyu + 1-2 damla limon aroması ( limon araoması elimde olduğu için ve limon tadını baskın sevdiğim için kullandım. siz kullanmayabilirsiniz)
Labneleri düşük hızda çırpalım homojen olunca içerisine toz şekeri ekleyip1 dk kadar daha çırpalım. Yumurtaları tek tek ilave edip düşük hızda çırpmaya devam edelim. ardından vanilyayı,zencefili, un'u, kremayı, yoğurdu, en son limon suyunu ekleyip mikseri kapatalım.kelepçeli kalıba dökelim. kalıbı sıcak su dolu bir borcam/tepsi'ye koyup önceden ısıstılmış 165 derecede 45 dk üstü kızarana dek pişirelim. oda ısısnda soğuduktan sonra üzerine sosunu döküp 1 gece buzdolabında bekletelim.

Sosu için
  • 3/4 su bardağı toz şeker
  • 1 bardak su
  • 1/2 paket tart jöle
  • 1-2 dml gıda boyası
  • 1 limon rendesi
Hepsini bir ufak bir tencerede birbirine karıştırıp koyulaşınca ateşten alıyoruz ve cheesecakemizin üstüne döküyoruz. cheesecakemizi limon rendesi ve nane yaprakları ile süslüyoruz.
Afiyet olsun...
Diğerlerine bakmak isterseniz :
Frambuazlı porsiyon cheesecake'ler
Cevizli ve kahlua aromali cheesecake
Vişneli cheesecake

27 Temmuz 2008 Pazar

5 Mutlu Yıl...Ve Pastamız


5. Evlilik yıldönümümüzü kutladık 1-2 hafta öncesinde. Neden bilmem 5. yıllar hep daha fazla anlamlıdır benim için. belkide 5 sayısından kaynaklanıyordur : )

5. yıldönümüzde 5 şeklinde pasta yapmak istedim. Az zamanda ve sıcaklarda elimden bu kadarı geldi. En çok kaplarken zorlandım bütün halde kaplamaya çalıştım ama altlardan fire verdi şeker hamuru ve yırtıldı. Neyseki kalpler ile kenar süslemeleri durumu kurtardı.

Şeker hamuru ile çalışmak 40 derecede eğer klimanız yok ise imkansız gibi birşey. Ve şeker hamurlu pastalar buzdolabında saklanmamasına rağmen ben bu pastayı da dün yaptığım bir başka pastayıda buzdolabına koydum maalesef. Hem sıcaklar nedeniyle çabucak bozulacağını düşündüğümden hemde şeker hamuru elimde eridiğinden kaplarken bile sık sık buzdolabında beklettim pastayı hamur kendini toparlasın diye.

Bu pasta 1 gece hazır halde buzdolabında bekledi. Maalesef sabah üstünde yer yer kurumalar ve çatlamalar oldu ama içim rahattı en azından.




Gelelim tarifimize.
Benim gibi kahve tutkunları için bu tarif. Her gün 3-4 kupa sert hazırlanmış kahve tüketen biri olarak yıldönümümüzde pastamı kendime göre hazırladım. Ve 1 gün sonra Arkadaşlarımızla göl kenarında kutladık 5.yılımızı .

Çikolata ve espresso'lu pasta :

pandispanyamız için
  • 4 cup un (*)
  • 2 teaspoon karbonat (**)
  • 1 teaspoon tuz
  • 350 gr oda ısısında tereyağ
  • 1 cup esmer şeker + 2 cup toz şeker
  • 7 yumurta
  • 2 paket premium vanilya yada 2 teaspoon saf vanilya
  • 2 cup buttermilk ( *** )
  • 4 tablespoon espresso
  • 225 gr bitter çikolata ( sütlü+bitter çikolata kullandım)
* 1 cup = 237 ml yaklaşık 1 büyük su bardağı ölçüsünde
** teaspoon 1 tatlı kaşığına denk geliyor
*** 1 cup buttermilk için sütü ısıstıp ılıkken içine 1 çorba kaşığı sirke ve 2-3 damla limon suyu koyup kesilmesini bekliyoruz oda ısısına gelince kullanıma hazırdır.

Pandispanyanın yapılışı : Çikolatayı benmari usulü eritin. bu arada kuru karışımı ( un-tuz-karbonat ) bir kapta eleyerek karıştır. mikserde yağı 1-2 dk kadar çırp ardfından toz şekeri ekleyip 1-2 dk daha çırp homojen olunca karışım tek tek yumurtaları ardından vanilya ve espressoyu ekle 3 dk kadar daha çırpıp erimiş çikolatayı ekle. kuru karışımı ve buttermilk'i dönüşümlü olarak 2-3 adımda ekleyip 1-2 dk daha çırpalım kalıba döküp 180 C'de yaklaşık 35-40 dk'a pişirelim.
Ben kalıp olarak 20*10 cm' lik dikdörtgen ve 2 tane 16 cmlik yuvarlak kalıp kullandım. Pandispanyam bol oldu katların bir kısmını truff için derin dondurucuya attım. Ölçülerin yarısı ile 20-22 cmlik yuvarlak bir pandispanya yapılabilir.
5 şeklinde ise yuvarlak kısmı biraz ufak geldi sanırım 20 cm'lik yuvarlak kalıp ile 5 şekli daha düzgün yapılabilir.
kahveli kakolu ara krema için ise kafama göre bir tarif yaptım.
1 kutu sıvı kremayı , yarım paket krem şanti ve yarım cup kadar pudra şekeri ile çıptım. içine 1 çorba kaşığı espresso, 2 çorba kaşığı kakao ve 2-3 damla kahlua aroması ekledim.
pandispanyayı traşlayıp 3 kata ayırdım 5 şeklini verdikten sonra pandispanya katlarını hazırladığım kahveli sütlü şurup ile ıslattım.
Hazırladığım kremayı bolca katlara sürüp her bir kata kremanın üzerine sütlü damla çikolata koydum. En son çikolatalı ganaj ile sıvayıp şeker hamuru ile kapladım ve süslemelerini yaptım.

Lezzetlimiydi biz çok beğendik . ben bayıldım hatta : )) bol kahveli bir o kadar da hafif oldu.

Ve kendimize : niceee 5. yıllaraaaa
 
Pasta Şehri Blog Design By GeCe and Bella Design