27 Kasım 2008 Perşembe

BALKABAKLI CEVİZ KROKANTLI YAŞ PASTA


Kış mevsiminin kendini hissettirmeye başladığı bu günlerde balkabağı , tarçın, zencefil, elma içeren tarifleri denemek için can atar oldum. Geçen haftalar da pasta yapmak için aldığım balkabaklarını amacına uygun bir şekilde değerlendirebildim nihayet.
Bu tarifin pandispanyası aslında rulo pasta yapımına uygun bir pandispanya. Hiç yağ içermiyor. çok yumuşak olduğu için kolayca şekil alabiliyor tabi şekli de çabuk bozulabiliyor.


Kopyalama daha doğrusu direkt tarif ve fotoğraf çalma  ile ilgili problemlere çözüm bulamadığım için tarif  kaldırılmıştır....
İlginize teşekkürler !!!

26 Kasım 2008 Çarşamba

Damalı Baton Kurabiyeler...

Ne zamandır aklımdaydı damalı kurabiyeleri yapmak. Yaparken bu kadar lezzetli olabileceğini düşünmemiştim doğrusu. 2 günde bitirdik kurabiyeleri. Ben, eşim ve özellikle kızlarımın biri bu kurabiyelere deli olduk. Hatta yatağına bile götürdü uyurken : ))
Neyse ben hemen tarife geçeyim ve çok el oyalayıcı olduklarını söylemeden geçemeyeceğim. orjinal tarif coccolat'ın tarifiymiş. Ben tarifi buradan aldım.
tarif:
Beyaz hamur için :
  • 210 gr tereyağ
  • 125 gr toz şeker
  • 380 gr un
  • 1 yumurta
  • 1 paket vanilya
Kakaolu hamur için
  • 210 gr tereyağ
  • 125 gr toz şeker
  • 280 gr un
  • 70 gr kakao
  • 1 yumurta
  • 1 paket vanilya

Yağ ve şekeri çırpıp ardından yumurta, vanilya, un kakaolu hamurda kakao eklenir. Malzemeler homojen bir karışım oluncaya kadar yoğurulur. Ardından strech filme sarılıp buzdolabında 1 saat bekletilir. Ben her iki renk hamuruda ayrı ayrı hazırlayıp buzdolabında beklettim.
Sonrasında yaklaşık 1/2 cm kalınlığında açıp kare kurabiye kalıbı ile kestim. 3 tane beyaz hamurdan 3 tanede kakaolu hamurdan toplam 6 adet kare hamur elde ettim. Bu hamurları aralarına yumurta akı sürerek bir kakolu bir sade olmak üzere üstüste dizdim. Tekrar buzdolabına koydum 1 saat daha bekledim. Bu bekleme süreleri önemli aksi takdirde bıçak ile keserken hamurun renklerinde karışma oluyor. Tecrübe ile sabittir : )
Bekledikten sonra tekrar 1/2 cm kalınlığında kare parçalar kesilir. Bu kareler de birbiri üzerine konulurak yumurta akıyla sabitlenir. Ve tekrar buzdolabında bekletilir. Bekleme sonrası 1 cm kalınlığında kesilip tepsiye dizilir. 180 derecede yaklaşık 13-14 dk pişirilir ( ben bir sonrakinde 11 dk kadar pişirmeyi düşünüyorum).
afiyet olsun...

20 Kasım 2008 Perşembe

SİPARİŞ ve İLETİŞİM

Hayallerinizi; bir pasta yada kurabiye şeklinde canlandırmak istermisiniz? Üstelik lezzeti kendini kanıtlamış "bana özel" tariflerle gerçekleşmiş ve sıcacık bir mutfağın kokusunu barındıran kek ve krema seçenekleriyle...
Tamamiyle katkısız, herbiri kaliteli malzemelerle yapılmış sağlıklı ve lezzetli ürünlerimde; sağlığa zararlı hiçbir ürünü bir hekim olarak asla kullanmamaktayım. Buna margarin, sıvı yağlar ve kabartma tozlarıda dahil...
Kullandığım her ürünün markası kendini kanıtlamıştır.Pastaların ve kurabiyelerin üzerinde yer alan her motif yenilebilmektedir. Kullanılan gıda boyaları FDA onaylı ithal boyalardır.

Pasta Şehrinden çıkan her bir tasarım gerçek ev yapımı olup sadece size özeldir. Sizin damak tadınıza en uygun lezzeti belirlemek ve hayellerinizi pasta, kurabiye, cupcake' e dökebilmek için...
   
 Funda Türker
        Ankara        
          mail:    pastasehri@hotmail.com
telefon:    05052255065 

Pasta ücreti istediğiniz model ve kişi sayısına göre belirlenmektedir. Lütfen belirtiniz ...

11 Kasım 2008 Salı

PASTA ŞEHRİ 1 YAŞINDA ve İLK PASTALARIM


Bugün bloğumun yıldönümü...
Tam 1 yıl önce pasta city adıyla başladığım blog maceram elimde olmayan nedenlerden dolayı bir süre sonra pasta şehri adıyla devam etti. Bu süreçte çooook şey öğrendim/öğreniyorum hem pastacılık , hem bilgisayar, hem fotoğraf çekme hemde arkadaşlık adına...
Zaman zaman bloğuma hiç giremedim, yoğunluğum nedeniyle uzun süre güncelleyemedim hatta daha kızlarımın doğumgünü için yaptığım diğer pastayı bile yayınlayamadım ama aklımın bir köşesi hep buradaydı.
Yazımı okuyan herkese çok teşekkür ederim. Yaptıklarımı izlediğiniz ve yorumlarınız ile gelişimime katkıda bulunduğunuz için.

Bloğumu açmaya karar vermeden 5-6 ay önce pasta işine merak sardım. Yani pastacılık öyküm 1.5 yıllık daha : )) Önceden meraklıydım tabi kurabiye kek vs. yapardım. Güzel de yapardım Amaaa pasta işi tamaen farklı. Hele şeker hamuru çok yabancı bir dünyaydı. Önce sürekli okudum. Benim mesleki alışkanlığımdan olsa gerek teorik anlamda oturtmadan elimi atmam hiç bir işe. Aynı şekilde okudum, araştırdım, aklımda düzenledim. Veeee eşimin doğumgününde mutfağa girdim.

İşte bu ilk pastam. Kremalı yaptım elbette. krema sıkma torbam bile yoktu plastik krema sıkıcı kullanmıştım bu pastada : ) Okuduklarım yanıltmadı, aklımda ki şeye dönüştü pasta çok beğendik ilk olduğu için. Ama çok eksisi vardı. Pandispanyası serti, çikolatalı ganaş pandispanya ile bütünlük oluşturmuyordu. Bunun üzerine iyi bir pandispanya bulmaya karar verdim. işte o andan sonra hemen hemen hergün bir pandispanya pişirdim. Beğenmediklerimi hemen attım. Tadını beğendiysem üzerini ya çikolata ya da krema ile süslemeye başladım. Böylece krema sıkma tekniklerini deneye deneye öğrendim. Çikoltaya da elim alışmıştı. Tabi bu arada malzeme listem epey kabarmıştı. Master duy seti ve boy boy torbalarım ve tabi bir dolu kitabım olmuştu : )

Bu arada bir kez şeker hamurlu pasta da denedim. İşte bu da ilk şeker hamurlu pastam.
Güzin'e gidiyorduk. Bende onlara giderken özel birşey hazırlamak istedim. Şeker hamuru için erken bir denemeyle bu pastayı yaptım. Fotoğrafları Gül çekmişti ben sonradan aldım ondan. İyi ki çekmişsin canım. Bu muhteşem masa da marifetli arkadaşım Karamela'm Güzin'e ait. O zaman onunda bloğu yoktu.

Bu şeker hamuru macerasından sonra bir kaç ay şeker hamuruna elimi sürmedim. Çünkü anladım ki çok emek istiyormuş. Önce iyi bir pasta yapmalıyım diyerek, pandispanya ve krema tekniklerine devam ettim. Sonunda istediğim tarifleri oluşturdum. Ama hala devam ediyorum tabi...
Pandispanya işi biraz düzelince yakın bir arkadaşımızın bebeğine ziyarete giderken ilk modellemeli şeker hamurlu pastamı yaptım. Aynı zamanda yaptığım 3. şeker hamurlu pastaydı bu. Şeker hamurunu kendim yaptım. Modelleme içinde hamura gum-tex kattım. Pandsipanyayı kare yaptım ve kare pandispanyayı kaplamanın bu kadar zor olacağını o tahmin bile etmiyordum. Neyse ki ilkler beni utandırmadı. Acemi şansından olsa gerek umduğumdan iyi oldu. Hatta arkadaşlarımızı inandıramadık butik bir pastanede yaptırmadığımıza.
İşte bu ilk modellemeli pastam ile şeker hamurlu pastalara tamamen geçiş yaptım.Ama arada çok tökezledim. Tamam kalsın dediğim bile oldu.

Amaaa pastakolik'likten olsa gerek uzaklaşamadım bir türlü. Yapmadan dursam da aklımdan çıkmadı/çıkmıyor pasta yapma fikri : p .

Pek uzun oldu biliyorum... Ama yıldönümüm ya duygulandım birden : ))

8 Kasım 2008 Cumartesi

Kağıtta creme de menthe aromalı trufflar...





Uzun zamandır şeker hamurlu pasta yapmıyorum. En önemli sebebi vakitsizlik elbette. Çünkü pasta yapmak için mutlaka bir neden bulunur illa kutlama yapılacak bir gün olmasına gerek yok tüm pasta yapmayı severler bilir ne demek istediğimi : )) gerçekten şeker hamurunu açmayı özledim. şimdilik vakitsizlik nedeniyle kurabiye , cupcake vs gibi şeyler yapıyoroum üzerlerine şeker hamuru ile süsler serpiştirip öyle hevesimi alıyorum işte.


Bunlarda kağıtta hazırladığım ve şeker hamuru ile süslediğim truff'lar...


Hemen tarifine geçeyim aylardır truff tarifi isteyenler için önce yaptığım klasik tarif vereceğim:


klasik truff tarifi:

300 gr bitter çikolata

200 gr krema

50 gr kek

1 tsp vanilya/ yada aroma

20-30 gr ceviz/fındık vb kuruyemişler ( opsiyonel)



Bu temel truff tarifim. Buradan fotoğraflarına ulaşabilirsiniz. Kek miktarını değiştiriyorum genelde bazen hiç kek koymayıp gerçek truff yapıyorum. Traşlanmadan artan pandispanyalarım genelde dondurucuda olduğu için istediğim miktarda alıp onu rondodan geçiriyorum böylece incecik toz haline geliyor. Kuruyemişleri de kullanacaksam mutlaka toz haline getiriyorum. Bazen elimde yuvarlarken ortasına tane kuruyemiş, kahve çekirdeği vb koyuyorum ek olarak . kremayı cezvede ısıtıp -kaynatmadan ısıtıyorum- altını kapatıp parça çikolataları içine atıyorum. Çikolatalar eriyince içerisine koymak istediğimiz diğer malzemeleri ekleyip karıştırıyorum. Bir gece buzdolabında bekletip ertesi gün dondurma kaşığı ile aldığım parçaları yuvarlak yapıyoruz. Sonra truff'un aromasına uygun bir dış malzeme ile kaplıyorum yada çikolataya batırıyorum.
Kağıtta creme de menthe aromalı truff
Önce creme de menthe aromalı dolgu maddesini hazırlıyoruz.
  • 100 gr sütlü çikolata
  • 50 gr sıvı krema
  • nane likörü yada creme de menthe aroması
sıvı kremayı ısıtıp içerisine sütlü çikolataları ekliyoruz en son aromayı ekleyip buzdolabına kaldırıyoruz.
Bu dolgu maddesini dilerseniz çikolata yapımında da kullanabilirsiniz. Dolgu maddesi ile çikolata yapımı için buraya bakabilirisiniz.
truff için ek olarak benmari usulü erittiğim 100 gr bitter çikolatayı ve 2-3 çorba kaşığı kadar rondoddan çekilmiş kek kırıntısını ekledim buzdolabında kısmen katılaşmış olan dolgunun içerisine. sonra hiç buzdolabında bekletmeden kağıtlara kaşık yardımıyla doldurdum. bazılarının üzerine kalan eritilmiş çikolatamı döktüm. Ve buzdolabında 2-3 saat beklettim. sonra şeker hamuru motifleri ile süsledim
afiyet olsun.

6 Kasım 2008 Perşembe

Sonbahar kurabiyeleri.. NANE, KAHVE, ÇİKOLATA





Daha önce defalarca yaptığım herkes tarafından çok sevilen Burcu'ya ait kakaolu kalpli kurabiyelerin sonbahar yapraklı versiyonu. Uzun zamandır bu kurabiyeleri espresso katkısıyla yapıyorum. Bu şekilde çikolataya batırılmamış haliyle bile -kahve delisi olduğumdan olsa gerek- yemeye doyamıyorum. bu sefer espresso yerine nane aromalı filtre kahve kullandım.

Hemen tarife geçelim:
  • 1.5 cup un ( 1 büyük su bardağı )
  • 120 gr tereyağı
  • 3.5 -4 çorba kaşığı pudra şekeri
  • 1.5 çorba kaşığı toz kakao
  • 1.5 çorba kaşığı espresso yada başka bir kahve aroması
  • 1 yumurta
  • yarım çay kaşığı karbonat
Tüm malzemeleri yoğurup hamuru 1 saat kadar strech film ile sarılı halde buzdolabında bekletelim. 1 saat sonra kalıplarla kesip 180 derecede 13-14 dk pişirelim. Kurabiyeler soğuyunca erittiğimiz bitter çükolataya batırıp inci şekerlerle süsleyip yağlı kağıdın üzerinde kurumaya bırakalım.
Ben çikolata kaplamasını 2 tur yaptım yaprağın üzerinde kabarık görünmesi için . sonrasında da kaşıkla çikolatayı kurabiyenin üzerine az az damlatıp kürdan ile dışarı doğru uzattım.

Afiyet olsun...
 
Pasta Şehri Blog Design By GeCe and Bella Design