25 Ocak 2009 Pazar

AYICIKLI KURABİYELER VE DOĞUM GÜNÜ ÇİKOLATALARI





Bir dolu süslü püslü ayıcıklı kurabiye ve çikolatalarımla geldim bu sefer...

Neredeyse yapalı 1 yıl olacak olan bu kurabiyeleri ve çikolataları. Yayınlamayı tamamen unutmuşum. Arşivi düzenlerken rastladım. Yine kızlarımın 2 yaş günü menüsünden bitmedi kutlamalarımız hala aradan çıkıyor yaptıklarım : ))

Bunları kızlarımın arkadaşlarına hediye olarak hazırladım. yaklaşık 5o tane hazırladım hatta daha fazla kırılanlar olabilir diye. Kimisini küpeli, kimisini kolyeli, bazılarını tulumlu şapkalı yaptım hepsi birbirinden farklı oldu. Bu ayıcıkları süsleyip püslemek tam bir deşarj yolu oldu bende : ))




Çikolataları hazırlarken bu sefer yazı kısmını kırmızı eritmelik pul çikolatalarla doldurmak istedim.
Çok özenmeme ve dikkatlice fırça ile sürmeme rağmen istediğim düzgünlükte olmadı. Üzerine blok kuvertürlerden eritip döktüm ve sanırım bu işlem alttaki kırmızınında ısı etkisi ile hafifi erimesine neden oldu. Kalıptan çıkardıktan sonra özellikle çikolatalarda bir matlaşma mevcuttu nedenini çözemediğim. Çikolatayı tavlamadan yaptım bu acaba böyle bir sorun oluşturmuş olabilir mi bilmiyorum. Herbiri birbirinden albenili çikolatalarla gözlerimize ziyafet veren sevgili yaman Ayşemizin yorumlarını bekliyorum özellikle...
Kurabiyede 2-3 yaş çocuklarının en sevdikleri şekil kesinlikle ayıcıklı olanlar. Bende bu nedenle o yaş grubu için yaptığım da hep aynısını seçiyorum model olarak. Ama yanına bazen doğumgünü pastası şeklinde olanlardan da ekliyorum . Çocukların tercihi hiç değişmiyor hep ayılı olanlardan yana gidiyor elleri kurabiyeleri seçerken.
Sanırım 3. yaş günlerinde de bu kurabiyeler aramızda olacaklar...
Daha önce yaptığım ayıcıklı kurabiyelere bakmak isterseniz
Herkese mutlu bir hafta diliyorum...

18 Ocak 2009 Pazar

balkabaklı yaş pasta-2


Ankara'nın soğuk bir kış gecesinden sımsıcak bir pasta ile karşınızdayım...

Bu pasta eşimin kızkardeşinin sözü için yapıldı. Kayınvalidem özellikle balkabaklı ve özellikle şeker hamursuz istedi. Şeker hamursuz istemesinin nedeni benim yorulmamam. Çok yoğun olduğumu ve ikizlerimin zorluğunu bildiği için bu pasta bile benim ısrarlarımla yapıldı.

Daha önce yaptığım severek tükettiğimiz Balkabakli Ceviz Krokantli pasta 'nın tarifini 3 katı malzeme artırarak yaptım. Ara kremayı yine krem şanti ile balkabağı püresini karıştırarak hazırladım. Bu sefer pastam büyük olduğu için 2.5 kilo balkabağından hazırladım püreyi.

Ara kremanın üzerine ceviz krokantı daha yumuşak olsun diye karamelli ceviz şeklinde hazırladım.

Üst kaplama için de balkabağı püresi kullandım.


2-3 ay kadar iş yoğunluğum nedeniyle çok sık güncelleyemeyeceğim bloğumu ...

Bu arada fırsat buldukça birikmiş tariflerimle karşınızda olacağım...

Herkese iyi bir hafta diliyorum

12 Ocak 2009 Pazartesi

1 yaş için şeker hamurlu doğum günü kurabiyeleri...







Yılbaşı telaşı ve alışılagelmiş yoğunluğum nedeniyle gerilerde kalmış bir kutlamamnın kurabiyeleri bunlar.
Canım arkadaşım Anıl'ın biricik oğlu Can'ın 1. yaş kurabiyeleri.
Aslında biz doğumgününü 22 kasımda kutladık çok güzel bir doğumgünü partisiyle. Can'ımız 1. yaşın kutlu olsun tatlı bebeğim. Uzun yıllar hep birlikte nice yaşlara.
bol bol fotoğraf bırakıyorum bu sefer tarif yok. Genelde bu tarz kurabiyeleri yaparken aşağıda ki linkteki tarifi kullanıyorum.

Can'ın doğum kurabiyelerine ve tarife bakmak isterseniz ...
Hoşgeldin Bebek Kurabiyeleri






6 Ocak 2009 Salı

PENGUENLİ YENİ YIL PASTASI





Ve 2008'in son pastası...


Yılbaşı gecesi için pastamızı kızlarımın zevkine uygun yapmaya karar verdim. Ankara karlar altında olduğu için bol karlı bir pasta olsun istedim. Martha Stewart 'ın marshmallow ile yaptığı maviş penguenlerin olduğu pastayı geçen kış yapmayı planlamıştım. 2008 geçmeden gerçekleştirebildim neyse ki.

Pandispanya olarak "mud cake" tarifi uyguladım. Ara kremayı böğürtlenli-çikolatalı hazırladım. Mud cake oldukça nemli olmasına rağmen mahoş tadın keke'de geçmesi ve krema ile bütünlük oluşturması için böğürtlen jölesi ve ahudud likörü ile hazırladığım şurup ile keki ıslattım. Yoğun bir o kadar da lezzetliydi.
Kek'in içine ve ara kremaya kullandığım çikolata eşimin kıbrıs dönüşü getirdiği lindt kuvertür dü. Lezzet olarak sık kullandığım Zambo ve kahve dünyasının kuvertürlerine göre daha güzel di .




Herkese iyi haftalar diliyorum.
Biriken kurabiye tariflerimle döneceğim bir sonra ki yazımda : ))

4 Ocak 2009 Pazar

yılbaşı kurabiyeleri 2 : ZENCEFİLLİ KURABİYE ADAMLAR

Yılbaşı için yaptığım diğer kurabiyeler de gingerman'lar ve antepfıstıklı çam ağacı kurabiyeleriydi. Zencefil ailesini ve evleri royal icing ile süsledim. Yine de renk katması açısından kırmızı şeker hamuru ile ufak detaylar ekledim.
Zencefilli kurabiyeleri daha önce de farklı tariflerle denemiştim. Hepsini çok sevdim. Ama en çok da bu tarifi uyguluyorum. Tariflerde ufak değişiklikler olsa da içeriği hemen hemen aynıdır. Zencefil mutlaka olmakta bazen tarçın, karanfil, muskat gibi aroması keskin diğer baharatlarda eklenmekte. ve ben bu halini yani baharatlı halini daha çok sevmekteyim. Baskın aroması zencefil ve şeker olan hamura "Gingerbread" denilmekte. O yüzden bu kuarbiyeler gingerbread olarak geçiyor. temel şekil gingerman'lar elbette. Zencefil adamlar her zaman bu tarif ile yapılır ve hep royal icing ile süslenir. kurabiye evlerde de bu tarif kullanılır. Kullanılan şeker esmer şeker olursa daha çok yakışmakta ve orjinal tariflerde her zaman esmer şeker kullanılmakta. İçerisine genelde pekmez de ilave edilen bu kurabiyeler oldukça zengin ve besleyici. az pişirilirse yumuşacık oluyor. Kurabiye ev gibi sert parçaların gerektiği kurabiyeler için daha fazla pişirilmeli formunu korumak için .
Tarif :
  • 3 cup ( 420 gr ) un
  • 1/4 tsp (tatlı kaşığı) tuz
  • 2 tsp zencefil tozu
  • 1 tsp tarçın
  • 3/4 tsp karbonat
  •  1/4 tsp muskat
  •  1/4 tsp karanfil rendesi
  •  1/2 cup (113 gr) oda ısısında tereyağ
  •  100 gr esmer şeker
  •  1 büyük yumurta
  •  2/3 cup pekmez

Öncelikle kuru malzemeleri ( baharatlar-un-tuz-karbonat) bir kaba eleyelim. Bu arada oda ısısında ki tereyağı esmer şeker ile çırpalım. Şeker eriyince içerisine yumurta ardından da pekmezi ilave edip çırpmaya devam edelim. Sonra kuru malzemeyi ekleyip yumuşak bir hamur elde edelim. Eğer hamurunuz toplanmayacak kadar yumuşak ise bu aşamada 1/2 cup daha un ilave edebiliriz. Ardından hamuru toparlayıp strech filme sarıp 2 saat kadar buzdolabında soğutalım. Sonra yaklaşık yarım cm kalınlığında açıp, kalıplar ile kesip 170 derecede 10-12 dk kadar pişirelim. Ben genelde renk değişikliği olmadan alıyorum kurabiyelerimi fırından. Etrafı hafifi kızarmaya başlayınca çıkarıyorum ve soğutuyorum. Fırından ilk çıktıklarında genelde ortaları yumuşacık oluyor pişmemiş gibi durabilir ama soğuyunca sertleşiyor ve tam istediğim kıvamda oluyor.
Alternatif tarif için daha önce yaptığım "Gingerbread tavşanlar'a" bakabilirsiniz.
Royal icing
Genelde royal icing yaparken yumurta akı tozu kullanıyorum. Ama sizlere kullandığım iki tarifi de yazacağım.
tarif - 1 :
  • 1 yumurta akı
  • 1 cup elenmiş pudra şekeri
Önce yumurta akını mikserde hafif sertleşene kadar çırppıyoruz. Ardından 1 cup pudra şekerini ilave edip çırpmaya devam ediyoruz. Bu en basit temel tarif aslında. Yukarıda ki süslemeleri bu tarif ile yaptım. İlave birşey eklemedim. Eğer elde ettiğimiz kıvam kullanacağımız süslemeye göre cıvık ise yavaş yavaş istediğimiz kıvama gelene kadar pudra şekeri ilave etmeye devam edebiliriz. Biraz daha sulandırmak istersek ( mesela kaplama yapacaksak ) o zaman da 1 -2 çorba laşığı limon suyu ilave edebiliriz.
tarif - 2 :
  • 1 çorba kaşığı ( 15 gr ) yumurta akı tozu
  • 3 -4 çorba kaşığı sıcak su
  • 1 cup(bardak) pudra şekeri
Yumurta akı tozu sıcak su ilave edilerek çözülür. Ardından mikserde 3 dk çırpılır ve pudra
şekeri eklenerek çırpılmaya devam edilir. Gerekirse kıvam için sıcak su yada pudra şekeri ilave edilebilir.
Royal icingi hazırladıktan sonra renklendirmek için jel gıda boyasından kürdan ucuyla alınarak karışıma katılır. Çok çabuk kuruyan bir krema olduğu için üzeri mutlaka kapatılmalı. ve dekorasyon sırasında hızlı davranılmalıdır.
Kurabiyelerimiz soğuduktan sonra sıkma torbasına royal icingi koyup kurabiyelerin çevresini çerçeveleriz. Sıkma torbamız yok ise yağlı kağıttan hazırlanabilir. Ya da artık her yerde kolayca bulabileceğimiz boy boy plastik sıkma şişeleri ile kolayca sıkabiliriz royal icingi. Ben bu şişeleri kullanıyorum. Ucuna hem krema sıkma duyları takılabiliyor hemde kapaklı kullanılabiliyor. 3-4 boyu var elimde çikolata detaylarını çalışmak içinde bunu kullanıyorum. Çikolata donduğunda hemen mikrodalgada ısıtıyorum. Oldukça pratik tavsiye ederim.




Yılbaşı için yaptığım bol antep fıstıklı bu kurabiyeler aslında şeker hamuru süslemesine çok uygundu. Deforme olmadılar. Ama ben süslemede antepfıstığına çok yakıştığını düşündüğüm bitter çikolata kullandım. Kuvertürümü erittikten sonra yukarıda gördüğünüz şişelere koydum ve çabucak süsledim. Üzerine de yeşil parıltı tozları serptim. Mavi arjantin şekerlerle süsleyip yenilebilir çam ağacı kurabiyelerimi hazırladım.
Bir sonra ki yazımda da penguenli yılbaşı pastamı paylaşacağım .
Tekrar iyi yıllar...
Antep fıstıklı çam ağacı kurabiyeler :
 
Pasta Şehri Blog Design By GeCe and Bella Design