29 Ocak 2010 Cuma

Doğum Günü Çikolataları




Bu çubuklu çikolatalar çiftlik pastayı tasarladığım Naz için yapıldı. Ayıcıklı, köpekli, kalpli, tavşanlı onlarca şekil çubuklu çikolatalar standlarında doğumgünü partilerini renklendirebilir. Yada şık kutularda el yapımı özel tasarım çikoltalar ile çikolata severleri şaşırtabilirsiniz.

Çikolata yapma aşkı pasta yapma aşkından da önce başladı. Ama ne yazık ki ülkemizde çikolata çok bilinmiyor. Tüketim az olduğu için elbette üretimde de aradığımız malzemleri bulmak zor oluyor.  Kargo ile getirmek de çok uygun olmuyor maalesef çikolata için. O yüzden her yurtdışı çıkışlarında mutlaka çikolata alırım yada isterim. Çikolata ile ilgili kitaplar, aromalar, kalıplar, çikolata boyaları ve daha fazlası için bu yıl içinde yapmayı planladığım bir dileğim var. Gerçekleşirse daha şık çikolatalar ile karşınızda olacağım...
Herkese tatlı bir hafta sonu diliyorum...

27 Ocak 2010 Çarşamba

Tasarım Çocuk Doğum Günü Pastası...




Siparişler nedeniyle yoğun geçen bir hafta sonunun ardından ancak 2 günde kendime gelip nihayet bloğumu güncelleyebiliyorum. 3 gün neredeyse hiç uyumadan pasta, kurabiye vs. hazırladım. Ama açıkçası saatler, günler nasıl geçti anlamadım bile. Tatlı ve mutlu bir yorgunluktu geriye kalan.

2 yıl önce kızlarımın doğumgünleri için yaptığım çiftlik pasta en beğenilenler arasında. Tüm çocukların sanırım ortak noktası hayvan sevgileri. Bu nedenle pastalarında en çok mutlu olacakları şey bol hayvan figürleri oluyor.

Sevgili Gül hanımda bana ulaştığında minik kızının en çok köpekleri sevdiğini söyleyerek çiftlik pastasını talep etti. Beraberinde de artık yüzlerce hazırladığım ayıcıklı kurabiyelerden, 2 şeklindeki kurabiyelerden ve 2 yaşa özel çikolatalardan istedi Naz'ın 2. doğum günü partisi için.

 Pastamız 2 katlı olarak tasarlandı. Üst kattaki ağılıda bol kremalı bir pastaydı.
Tüm tad seçimlerini bana bıraktı Gül hanım. Sadece pastada baskın çikolata tadı, bol krema ile muz istedi.
Naz'ın pastasını bitter çikolatalı nemli kek, ve yine bitter çikolatalı özel bir krema ile hazırladım. Hazırladığım 2 farklı kremayı birbirine karıştırmadan ilk katta hemen kekin üzerine 2. katta ise malzemlerin üzerine sürerek bir dilimde farklı tatların birbirine karışarak algılanmasını istedim. Ara katlarda kavrulmuş antep fıstığı ve muz
kullandım. Bol kremalı 3 katlı bir pasta olarak tasarladım. Şeker hamurunu ise sade olarak hazırladım bu sefer pastanın tadını bastırmasın diye.
Naz köpekleri sevdiği için 2 farklı köpek hazırladım. pastanın üzeri tüm figürleri ve detayları almayacağı için pasta altınıda şeker hamuru ile kaplayıp çiftliğimizi büyüttüm : ))
Pazar akşamı kutlanacak doğumgünü partisi için pastayı ve diğer hazırladıklarımı teslim ettim.

Pazartesi sabahı Gül hanımdan aldığım mail ise neden bu kadar yoğun ve sevdiğim bir işim varken pasta yaptığımın en açık göstergesiydi. Kendisinin de izniyle bana attığı mail' i yayınlıyorum. Ve bu nazik davranışı için çok çok çok teşekkür ediyorum.

" Funda Hanım,günaydın
Elinize,emeğinize,gözünüzün nuruna sağlık...Çok ama çok teşekkür ederim.
Bu kadar özenle yapılmış olan ve adeta birer sanat eseri diyebileceğim kurabiyeler ve muhteşem pastayı önce yemeğe kıyamasak da lezzetleri görüntülerini de geçti. Hem görsellik bu kadar muhteşemken tadlarının da nefis olması ve kızıma gönül rahatlığı ile 'hadi ye kızım pastanı' diyebilmek, pastasının üzerindeki her figürü önce sevişini sonra da kuzuyu alıp yaladıktan sonra hayretle 'sekerliymiş' demesi, onun gözlerindeki bu mutluluğu görmek ..
Bir anne daha başka ne ister ki? Bu kadar özenli, bu kadar emekli ve içine sevginizi de kattığınızı belli eden herşey için çok teşekkürler...
Görüşmek üzere..Gül "




18 Ocak 2010 Pazartesi

Doğum Günü Pastası... " Teddy Bears Cakes "





Ayıcık ailesi ile yeni haftaya merhaba diyorum.
Pastamız Can' ın 2. yaş günü için hazırlandı. 20 cm lik büyük ayı figürlerini çalışmak özellikle çok çok zevkliydi. Hızımı alamayıp öyle çok yavru ayıcık yapmışım ki : ))
Can'ın pastası 40 kişilik olarak tasarlandı ama rahatıkla 50-60 kişiye yetebilecek boyuttaydı. öyle de oldu.
bitmiş haliyle tam 8 kg geldi bu pasta. Ankarada pastalar bazı yerlerde kg ile satıldığı için bazıları soruyordu. Bende merak ettiğim için tarttım bu sefer.

Pandispanya olarak iki çikolatalı nemli kek kullandım, ara kreması bitter çikolatalı ve kavrulmuş antepfıstıklıydı. Yüksek bir pasta oldu. Alt katı 5, üst katı 4 kat olarak hazırladım.

Peki yoğun çikolata tadına rağmen hafif bir pasta desem. Kimseyi baymayan, boğazı yakmayan bir kıvamdaydı. Ve bir çok kişi iki dilim yedi. Beğeniler öylesine mutlu etti ki beni. Yine, yeniden ve her zaman pasta yapmalıyım dedim tüm yorgunluğuma rağmen...



İlham kaynağım Maisie Parrish. Başucu kitaplarım ise kitaplarıdır.

Aslında epeydir yararlandığım kaynaklar soruluyor. Tümünü Amerikadan getirtiyorum. Amazonda listem var bloğuma koyacağım bir ara. Daha çok pasta yapımı ile ilgili yani kremalar, farklı kekleri içeren kitapları alıyorum. Tabi şeker hamuru ustalarının kitapları da başucumda. Masal kitabı gibi geliyor bana.
Bayılıyorum onları seyretmeye ve çözmeye. Hatta bazen -itiraf ediyorum çoğu zaman- bende pastamı yapıyorum diyorum maalesef... Öyle güzeller ki ...
Ama tabi şu var onlar daha çok kek üzerine çalışıyorlar bizler bol kremalı pastalar üzerine. Dolayısıyla formu korumak her zamana kolay olmayabiliyor.



Gelelim tekrar pastamıza. Anne-baba yaıcık, abla ayıcık bebek ayıcık ve birçok yavru ayıcık Can' ın 2. doğumgünü nü kutlamaya gelmişler gelirken de bol bol hediye getirmişler.
Yeni yaşın tekrar kutlu olsun minin Can...


kombin oluşturmak için ayıcıklı kurabiyelere gözatmak isterseniz

13 Ocak 2010 Çarşamba

Viyana, cafeler ve daha fazlası ...






Gezdik, gördük ve geldik demiştim bir önceki yazımda. Bu yazımda sadece Viyanayı anlatacağım kısaca. Çünkü Çek cumhuriyeti, Slovakya ve Macaristan ne yazık ki pasta konusunda epey zayıf. Hatta sadece tatlıları değil mutfakları da ilgimi çekmedi. Bu yüzden sizlerle asıl olarak Viyana cafelerini paylaşmak istiyorum. Belki sonrasında fotoları düzenleyebilirsem Prag ve Budapeştedeki nefis italyan yemeklerinden bahsederim.

Pelinciğim sormuşsun hemen buradan yanıtlayayım. Çocuklarla gitmedik biz. Zaten çok uygun değil çocuklar için, hem hava soğuktu hemde öyle çok yürüyorsun ki mümkün değil dayanmaları. Ancak Prag da çocuklar ile yapabileceğin aktiviteler mevcut. Kukla tiyatroları, doğal yaşam müzesi çok ilgilerini çeker bahar-yaz aylarında tercih ederseniz tabi.




Yılbaşı öncesi tüm sokaklar ışıl ışıldı. Büyülendim ben Viyanada hala da etkisindeyim. Gerçekten en görkemli süslenen şehirdi görüdüklerim arasında. Gecesi ayrı güzel gündüzleri apayrıydı. Her yer tarih kokuyordu hayran kaldım bu kadar güzel koruyabilmelerine .

Viyana da kalacağımız süre azdı ancak yemek istediğim ve görmek istediğim öyle çok şey vardı ki. Neyseki yemek maksadıyla gitmeyi planladığım heryere gittim Hotel Sacher hariç.

Bir gün önceden Demel pastanesini buldum maalesef 19:00 da kapanıyormuş. Bende yerini iyice öğrendim. o gece nordsee'nin jumbo karideslerini, kalamarını ve yengeç bacaklarını yedik.



Ertesi gün ilk durağım yine methini çok duyduğum cafe landtmann oldu. İçerisi tıklım tıklımdı hemen bu cafeye özgü yukarıda görmüş olduğunuz spesifik pastasından istedim. Ben tadını çok sevdim. Eşim sıradan buldu. kahve olarak da mozart kahvesini içtim. Likörü yoğundu ama ben baskın tatları sevdiğim için beğendim. Cafe landtmann hem hizmet hemde lezzet açısından memnun ediciydi.


1-2 saat sonra Viyana Schnitzel yemek için Figmüller'e gittik. Figmüllerin bir pasajın içinde, birde pasajın çıkışında 20 mt kadar ilerde sağ kolda 3 katlı bir yeri var. Yer bulmak ne mümkün. Pasaj içinde ki yerinde kuyruk dışarıya taşmıştı ve garsonlar yaklaşık 4 saat gibi bir bekleme süresi önerince pasaj dışında ki yeri bulduk hemen. Burası da 3 katlı olmasına rağmen. 15-20 dk kadar sıra bekledik.

Neyse sonunda oturduk ve ilk hüsran kırmızı et ile yapılan schnitzelleri sadece domuzdan yapılıyormuş.
mecburen tavuk snitsel tercih ettik. Ev yapımı hafif buruk beyaz şarap eşliğinde yediğimiz tavuk schnitzel oldukça lezzetliydi. Yanına aldığımız hardallı patates salatası ile nefis ötesiydi.
Figmüller çok kalabalık ve çok sıra bekleniyor. Eminim orada çok daha güzel schnitzel yapan restorantlar vardır. Hatta bindiğimiz bir taksici Figmülleri bilmiyordu bile, bize snitsel için önerdiği 3 yeri aklımızda tutamayınca Figmüllerde karar kıldık.



Öğle yemeği sonrası şehri turladıktan sonra akşamüstü sabırsızlıkla beklediğim Demel pastanesine gittik. Ama yine bizi upuzuuun bir kuyruk bekliyordu. Yanımdakiler gidelim desede yerimden kımıldamayı bile düşünmedim.Ve çaresiz bekledik. Bu sırada ben Demelin fotolarını çekmeye çalıştım. Vitrini oldukça ufak ama içeride ki kısımda ise alışveriş yapabileceğimiz geniş standlar var. İçerisi hıncahınç doluydu. Değil fotoğraf çekmek gezmek bile mümkün değildi. Ama yine de birkaç kurabiyeyi fotoğrafladım tamamı royal icing ile yapılmışdı kurabiyelerin. Alttaki fotoğrafta üstteki iki foto kurabiyelerin. sol alt Demelin vitrini.


İçeride ise yukarı çıkarken cam bölmeyle ayrılmış mutfak kısmı görünüyordu. Bu kısımda süslemeler yapılıyor ancak bizim gittiğimiz saat pastanenin kapanış saatine yakın olduğu için bir tek marzipandan yapılan kurbağa modellemelerini fotoğraflayabildim...Çok şekerler değil mi?



Standart kahvemi yani lattemi istedim ve "Apfel Strudel" ile "Sacher Turta" siparişi verdim. Sacher turta için iki adres öğrenmiştim asıl yeri yani isim hakkı Hotel Sacher'e aitmiş. diğeri ise Demeldi. Maalesef sacher turta kalmamışdı. Apfel strudeli ise daha önce tatmamıştım dolayısıyla iyi mi kötümü kıyaslama şansım yoktu. Eminim iyi olduğuna ama ben lezzetini çok da beğenmedim. Bol miktarda elma-tarçın karışımı ile incecik milföye benzeyen hamur ile yapılıyor. Elmalı payın daha hafifi. Eşim yine sıradan kekimsi bir lezzet olarak tanımladı : )))Ben zor beğenirim ama o daha da beter : )) sayesinde onlarca pandispanyam, pastam çöpe giderdi ilk başlarda. O yüzden de onun beğenileri çok çok önemli benim için. O beğeniyorsa tamamdır ; ))

Sonrasında Hotel Sachere ne gidecek vaktimiz nede midemizde yerimiz kaldı. Sacher turtayı yerinde yemedik ama tadına baktık. Gece için gittiğimiz Heuriger şarap evlerinin bulunduğu Grinzingde dana etiyle yapılmış viyana schnitzel, patates salatası, ev yapımı kırmızı şarap, peynir tabağı sonrasında tadına baktık. Sacheri birçok kez yemiştim bu güzel yapılmış bir sacher turtaydı. Ama Hotel Sacher de yememek içimde kaldı doğrusu.
Aşağıda Grinzingdeki şarap evinden 1-2 kare mevcut.





Viyanadaki bir çok cafe yeni yıl içimn özel ürünlerle vitrinini süslemişti. Hepsine girmek mümkün olsaydı keşke. En üstteki fotoğrafta mavi fonda yapılmış kurabiye evler ve alttaki kurabiye kızaklar Gerstner'in vitrinini süslüyordu.
Aşağıda ki dev kurabiye ev ise bir başka cafedeydi ve benim en beğendiğim oldu.Yine birbirinden güzel marzipan ile yapılmış figürler hemen her cafenin vitrinindeydi. Ve tabi sokaklardaki standlar bile ışıl ışıl ve neşeliydi.




11 Ocak 2010 Pazartesi

Yeni Yılın Ardından "Gezme-Tozma ve Kurabiye"


2010'da sağlık, mutluluk, aşk hep sizlerle olsun... Ve tüm bir yılınız güzellikler içinde geçsin. Bir pasta tadında ve görüntüsünde masal misali...

Biliyorum yeni yıl mesajım gecikti ancak eşimin bana yeni yıl sürprizi olarak planladığı orta avrupa gezisi nedeniyle yılbaşınıda kapsayan 10 gün yurtdışındaydım.
Viyana ile başladık, yılbaşında en çok olmak istediğim yer olan pragda buz gibi meydanda, sıcak şarap eşliğinde ve arkadaşlarımızla sıcacık bir şekilde 2010'a girdik. Ardından Slovakya ve Budapeşte ile turumuzu tamamladık.

Bu süre zarfında sipariş vermek ve kurs almak için arayanlar oldu. Maalesef kabul edemedim. Arayan herkesten tekrar özür diliyorum. Ama gitmeden önce yaptığım kurabiyeler sahiplerine ulaştı.



Dönüş sonrasında sıcağı sıcağına aldığım ve yetiştirdiğim kardan adamlardan oluşan kurabiye siparişiyle yeni yıla başlamış olduk. Dolayısıyla ancak yazacak fırsatı buldum...

Selda hanım yurtdışında yaşayan yeğenleri için kardan adam kafaları ve kardan adamlardan oluşan bir set istedi. Hepsi tek tek poşetlenip kendisine ulaştırıldı. Umarım beğenirler...






Bir sonraki yazımda viyanada yediklerimiz, içtiklerimiz olacak : )))
Mutlu haftalar....
 
Pasta Şehri Blog Design By GeCe and Bella Design