14 Aralık 2008 Pazar

GÜL TATLISI VE KARAMELLİ ÇİKOLATA DİLİMLERİ




Herkesin geçmiş kurban bayramı kutlu olsun. Bu bayram için 3 çeşit kurabiye, gül tatlısı ve karamelli çikolata dilimleri hazırladım misafirlerimiz ve kendimiz için. kurabiye tarfileri bir sonraki post'ta kaldı. önce favori gül tatlısını yazalım. bu tatlıyı ilk kez arkadaşım Gül'de görmüştüm şekline bayılmıştım. aradan neredeyse 1 yıl geçti ama ben ancak deneme fırsatı bulabildim. onun önerdiği tarif ile hazırladım. Gülleri yapmak çok zevkliydi düşündüğüm kadar vakit almadı ve çok kısa zamanda hazırlayabildim. Ben ortalarına ceviz yerine badem koydum tomurcuğu daha iyi yansıtır diye .

tarif yemek günlüğüm'e ait.


  • 1 Su bardağı sıvı yağ ( kanola yağı kullandım )
  • yarım su bardağı yoğurt
  • 1 su bardağı irmik
  • 1 yumurta
  • yarım paket oda sıcaklığında margarin ( tereyağ kullandım )
  • 1 paket vanilya
  • yarım paket kabartma tozu ( bir daha ki yapışımda kullanmayı düşünmüyorum )
  • 1 çorba kaşığı sirke
  • 1 tutam tuz
  • aldığı kadar un
  • ortaları için 30 adet tatlı badem
ŞERBETİ :
  • 3 Su bardağı su
  • 2.5 Su bardağı şeker
  • çeyrek limonun suyu
Önce şerbetinin malzemelerini bir tencereye koyun ve kaynatın. kaynamaya yakın limon suyunu ekleyin. Ve şerbeti ılımaya bırakın .
Hamuru için tüm malzemeyi ekelyip yumuşak bir hamur elde edene kadar iyice yoğurun. Merdane ile 3-4 mm kalınlığında açın ve yuvarlak kalıplarla ( çay bardağı yada kahve fincanıda olur ) 6 adet kesin. Her bir yuvarlağın yarısı diğerinin üzerine gelecek şekilde yanyana dizin. Rulo şeklinde sarıp ikiye kesin. Yağlanmış fırın tepsisine dizip ortalarına badem koyun. 180 derecede üzerleri hafifi pembeleşene kadar ( benim fırınımda yaklaşık 17 dk ) pişirin. Fırından çıkar çıkmaz sıcakken ılık şerbeti üzerine dökün.
Afiyet Olsun.





KARAMELLİ ÇİKOLATA DİLİMLERİ
Diğer yaptığım tatlı ise bu kitaba ait. Yapılması biraz uğraştırıcı ama profesyonel bir lezzet oldu . Yoğun bir tadı var. Bu nedenle küçük bir dilim tüm tatlı ihitiyacınızı karşılıyor.
tabanı :
  • 250 gr un
  • 75 gr pudra şekeri
  • 175 gr tereyağ
hamuru pürüzsüz bir hal alana kadar iyice yoğurun. Ardından 30 * 20 cm'lik bir dikdörtgen kalıba hamuru yayın. Kaşıkla üzerini düzeltip 180 derecede 20 dk pişirin. Bu tabanı cheesecake tabanı olarakta kullanabilirsiniz. Taban soğurken karameli pişirin.
not: Karamel için kitaptaki tarifi tam 2 kez denememe rağmen istediğim karamel sonucunu alamadım. fazlaca sulu oldu. Bende gözkararı şeker-tereyağ ve süt ile yaptım. istediğim kıvamı alana kadar süt ekledim.
sizlere kitabın tarifini veriyorum ama kendi karamel tarifinizi kullanmanızı tavsiye ederim.
karamel :
  • 90 gr tereyağ
  • 90 gr kahverengi şeker
  • 400 ml süt
Malzemelerin hepsi bir tencereye konulup karıştırarak kıvamı artana kadar kaynatılır. karameli soğumuş tabana dökerek buzdolabında karamel soğuyana kadar bekletilir
bu arada
en üst çikolata kaplaması için
  • 50 gr sade
  • 90 gr bitter
  • 90 gr sütlü çikolata eritilir.
Ben çikolata miktarını yaklaşık 2 katı artırdım. Bol çikolata karamel ile daha uyumlu olur diye düşündüm. En alta bir kat bitter üzerine sütlü çikolatayı yaydım. En üstede beyaz çikolata ile desenler yaptım. Soğuduktan sonra servise hazır karamelli çikolata dilimleri
Afiyet olsun.

14 yorum:

şeker pasta dedi ki...

Ellerien sağlık gül taalısı çok güzel ama ben karamelli çikolata dilimlerine bittim, harikalar....

pelince dedi ki...

Çikolata dilimleri enfes gözüküyor,gül tatlısına da badem çok yakışmış.. afiyet olsun..

Ellerine sağlık...

neslihan erzincan özgür dedi ki...

Oooo süper vallahi,ellerine sağlık canım.ben de misafirin olmak isterdim:-)gül ttalısının ve çikolatalı dilimlerin çok şıklar,bademlere bayıldım.afiyetler olsun.sevgilerimle...

PASTASEHRİ dedi ki...

Banu teşekkür ederim

Pelinciğim sağol canım.

Neslihan gel misafirim ol severim misafirleri ben . yeni mamalar yapmak için daha güzel bir sebeb olabilir mi?

Adsız dedi ki...

cokkk nefis gorunuyor canim bademin gorunusu hos olmus bende bir dahaki yaptigimda bademli denemeliyim.
ellerine saglik
sevgiler.

Unknown dedi ki...

Karamelli dilimlere bayıldım. Gül tatlısı da çok estetik olmuş ellerinize sağlık..

Adsız dedi ki...

canım gül tatlısı çok güzel olmuş ellerine sağlık çok şık sunum yapmışsın.badem çok ii fikir tomurcuğu daha ii andırmış cidden..

karamelli çikolata dilimide çok şık ama yapımı kolay gibi denemek için sıraya koydum bile;)ellerine sağlık.

**gül**

Adsız dedi ki...

Fundaa karamelli çikolata dilimlerinin tarifini okurken kaç kere yutkunduğumu anlatamam!!!enfes bşeyy enfes...denemek istiyorum ama hepsini oturur kendim yerim diye korkuyorum:(

karamelam dedi ki...

eline sağlık arkadaşım. karamelli çikolata nefis gözüküyor..nam nam

Burçin'in Denemeleri dedi ki...

Çiftlik pastasına ba-yıl-dım! Çok özenli olmuş Fundacığım, ellerine sağlık. Üst kısımdaki lezzetler de ağız sulandırmaya bire bir. Gel beni ye diyor ısrarla... Mmmmmmm

PASTASEHRİ dedi ki...

Özgül , misket limonu, tarifimin kaynağı Gülümm teşekkürler
fatoşcuğum sensin sanırım : )) teşekkrüğler canım
Burçin sağol canım senin gibi bir ustanın beğenmesine çok sevindim

Bir Dilim Düş dedi ki...

Nefis hepsi nefisss!!! Özellikle de çikolata dilimleri.

Sevgiler,
Evren

Seda dedi ki...

merhaba karamelli dilimleri bir süre önce kitaptan bende denedım ama karamelim başarısızlıkla sonuclandı ayrıca tereyağ aşırı baskındı ama sizinki aynı kitaptaki gibi nefis görünüyo ellerinize sağlık sevgiler....

PASTASEHRİ dedi ki...

Seda karamel kitapta ki tarife uymuyor maalesef. bende kitaba göre yaptığımı çöpe atmak zorunda kaldım post'ta da yazdım zaten başka karamel tarifi kullanın diye. tereyağ çok yoğun ama ben beğendim severim tereyağ tadını karamel ve çikolata tereyağ kokusunu epey bastırıyor neyse ki

 
Pasta Şehri Blog Design By GeCe and Bella Design