11 Kasım 2008 Salı

PASTA ŞEHRİ 1 YAŞINDA ve İLK PASTALARIM


Bugün bloğumun yıldönümü...
Tam 1 yıl önce pasta city adıyla başladığım blog maceram elimde olmayan nedenlerden dolayı bir süre sonra pasta şehri adıyla devam etti. Bu süreçte çooook şey öğrendim/öğreniyorum hem pastacılık , hem bilgisayar, hem fotoğraf çekme hemde arkadaşlık adına...
Zaman zaman bloğuma hiç giremedim, yoğunluğum nedeniyle uzun süre güncelleyemedim hatta daha kızlarımın doğumgünü için yaptığım diğer pastayı bile yayınlayamadım ama aklımın bir köşesi hep buradaydı.
Yazımı okuyan herkese çok teşekkür ederim. Yaptıklarımı izlediğiniz ve yorumlarınız ile gelişimime katkıda bulunduğunuz için.

Bloğumu açmaya karar vermeden 5-6 ay önce pasta işine merak sardım. Yani pastacılık öyküm 1.5 yıllık daha : )) Önceden meraklıydım tabi kurabiye kek vs. yapardım. Güzel de yapardım Amaaa pasta işi tamaen farklı. Hele şeker hamuru çok yabancı bir dünyaydı. Önce sürekli okudum. Benim mesleki alışkanlığımdan olsa gerek teorik anlamda oturtmadan elimi atmam hiç bir işe. Aynı şekilde okudum, araştırdım, aklımda düzenledim. Veeee eşimin doğumgününde mutfağa girdim.

İşte bu ilk pastam. Kremalı yaptım elbette. krema sıkma torbam bile yoktu plastik krema sıkıcı kullanmıştım bu pastada : ) Okuduklarım yanıltmadı, aklımda ki şeye dönüştü pasta çok beğendik ilk olduğu için. Ama çok eksisi vardı. Pandispanyası serti, çikolatalı ganaş pandispanya ile bütünlük oluşturmuyordu. Bunun üzerine iyi bir pandispanya bulmaya karar verdim. işte o andan sonra hemen hemen hergün bir pandispanya pişirdim. Beğenmediklerimi hemen attım. Tadını beğendiysem üzerini ya çikolata ya da krema ile süslemeye başladım. Böylece krema sıkma tekniklerini deneye deneye öğrendim. Çikoltaya da elim alışmıştı. Tabi bu arada malzeme listem epey kabarmıştı. Master duy seti ve boy boy torbalarım ve tabi bir dolu kitabım olmuştu : )

Bu arada bir kez şeker hamurlu pasta da denedim. İşte bu da ilk şeker hamurlu pastam.
Güzin'e gidiyorduk. Bende onlara giderken özel birşey hazırlamak istedim. Şeker hamuru için erken bir denemeyle bu pastayı yaptım. Fotoğrafları Gül çekmişti ben sonradan aldım ondan. İyi ki çekmişsin canım. Bu muhteşem masa da marifetli arkadaşım Karamela'm Güzin'e ait. O zaman onunda bloğu yoktu.

Bu şeker hamuru macerasından sonra bir kaç ay şeker hamuruna elimi sürmedim. Çünkü anladım ki çok emek istiyormuş. Önce iyi bir pasta yapmalıyım diyerek, pandispanya ve krema tekniklerine devam ettim. Sonunda istediğim tarifleri oluşturdum. Ama hala devam ediyorum tabi...
Pandispanya işi biraz düzelince yakın bir arkadaşımızın bebeğine ziyarete giderken ilk modellemeli şeker hamurlu pastamı yaptım. Aynı zamanda yaptığım 3. şeker hamurlu pastaydı bu. Şeker hamurunu kendim yaptım. Modelleme içinde hamura gum-tex kattım. Pandsipanyayı kare yaptım ve kare pandispanyayı kaplamanın bu kadar zor olacağını o tahmin bile etmiyordum. Neyse ki ilkler beni utandırmadı. Acemi şansından olsa gerek umduğumdan iyi oldu. Hatta arkadaşlarımızı inandıramadık butik bir pastanede yaptırmadığımıza.
İşte bu ilk modellemeli pastam ile şeker hamurlu pastalara tamamen geçiş yaptım.Ama arada çok tökezledim. Tamam kalsın dediğim bile oldu.

Amaaa pastakolik'likten olsa gerek uzaklaşamadım bir türlü. Yapmadan dursam da aklımdan çıkmadı/çıkmıyor pasta yapma fikri : p .

Pek uzun oldu biliyorum... Ama yıldönümüm ya duygulandım birden : ))

17 yorum:

Esra Kars dedi ki...

Funda blogun iyi ki doğdu :)
Umarım uzun yıllar birarada olabiliriz hepimiz. Pastalarında ilk olmalarına rağmen bence çok güzel.Her biri için ayrı ayrı ellerine sağlık.
Görüşmek üzere , sevgiler...

Bir Dilim Düş dedi ki...

Pasta Şehrine uzun uzun yıllar canım. Pastaların da harika olmuşlar; ellerine sağlık.

Sevgiler,
Evren

Eya dedi ki...

Fundacığııııııım...nice birlikte mutlu paylaşımlara arkadaşım.Bizim seninle kırkımız karışık biliyorsun...hatırladım simid,yazışırdık acemi acemi...sen bana,ben sana...haz allah 1 yıl ne çabuk geçmiş? iyiki varsın,nice paylaşımlara PASTA ŞEHRİ...Eya'dan sevgiler

Adsız dedi ki...

ellerine sağlık Fundacım,çok başarılı bir çalışma olmuş,renkler çiçekler çok hoş:)daha nice güzel denemelere cnm:)

Sevgiyle.

PASTASEHRİ dedi ki...

Esracığım çok teşekkür ederim canımm.

Evren teşekkür ederim...

Zehracığım hatırlamaz olurmuyum hiç çok destek olduk birbirimize. Güzel de oldu hep diyorum çok şey öğrendik hep birlikte. iyi ki varsınız...

Butterfly teşekkür ederim AMA YAZIYI OKUYAMADIN SANIRIM BU PASTALAR 1.5 YIL ÖNCE YAPTIĞIM PASTALAR.DENEME AŞAMASINI GEÇTİM SAYILIR : ))

Bizim Evin Mutfağı-Aysel dedi ki...

İyiki bloğunu kurmuşsun... İyiki burdasın... Uzun yılar da burda olman dileğiyle...
Sımsıcak sevgiler...

neslihan erzincan özgür dedi ki...

Birinci yaşın kutlu olsun canım,nice güzel yıllar diliyorum,ilk pastan da diğerleri de enfes,hele şeker hamuru pastana bayıldım,bu işler gerçekten yetenek işi,ve sen de fazlasıyla var canım.sevgilerimle...

Adsız dedi ki...

Funda'cım nice yıllara güzel paylaşımlarla arkadaşım..Dünkü iletiyi bana bir kez daha geçermisin.Okuyamadan yanlışlıkla sildim canım yaa..Çok özür diliyorum..

karamelam dedi ki...

arkadaşım nice yıllara...ilk yaptığın pastan da harikaydı hiç acemi değildin. hele ki ilk tanışmamızda bu pasta elinde geldin ya dondum kaldım ben yaptım deyince. ellerine sağlık. pasta maceran hiç bitmesin herşey gönlünce olsun. bu arada resimleri göremiyorum:((

Betül İnce dedi ki...

Sevgili Funda,

Güzel pastalarını hep paylaşman dileğiyle.

PASTA TASARIM By Nesrin Tong dedi ki...

FUNDACIM ZAMAN NE CABUK GECIYOR DEGIL MI... AMA BIR DE YASAYANA SORMAK LAZIM... O HEYECANLAR NASIL YASANDI... O STRESLER GUZEL ILTIFATLARLA NASIL DA YERINI GUZEL GULUMSEMELERE BIRAKTI...... DAHA NICE YILLAR BIRLIKTE OLMAK DILEGIYLE..... SEVGILER......

Burçin'in Denemeleri dedi ki...

Fundacığım,
Gecikmeli de olsa güzel paylaşımlarının uzun yıllar devamını diliyorum.
Sevgilerimle...

PASTASEHRİ dedi ki...

Arkadaşlar hepinize çok teşekkürler. sıcacık mesajlarınız için.

Adsız dedi ki...

funda'm bu pastanın tadıda görüntüsüde süpperdi.(yakınen görmüş tatmış biri olarak)..
ellerine sağlık canımcım..
ilk pastalarından biri olmasına rağmen çok çok başarılıydı kesinlikle;)
iyikide çekmişiz fotosunu ;)


**gül**

Adsız dedi ki...

merhaba yazın çok içten ve samimi.azmine de hayran kaldım.ben daha çok kremalı pastalarla uğraşıyorum ama şeker hamuruna da el atmak istiyorum.bir ara şeker hamuruyla uğraştım ama çok fazla ekipman gerektirdiği için bırakmak zorunda kaldım.antepte malzeme bulmak zor, internetten sipariş vermeyi düşünüyorum ama ilk olarak hangi malzemeleri almam gerektiğini bilmiyorum, bana yardımcı olursan sevinirim.

PASTASEHRİ dedi ki...

Ayşe merhaba şeker hamrulu pastalara geçişten önce kremalı pastlarda deneyim kazanmak bence de önemli. elinde ne malzemeler var bilmiyorum ama ilk etapta şeker hamurnu hazır almanı tavsiye ederim. bu durumda şeker hamuru ,jel gıda boyaları, eğer modelleme yapacaksan tylose-c ve küçük kalıplar( çalışmak istediğin temaya uygun. mesela küçük klapler yada yıldızlar gibi). Ve yine rahat çalışmak için şeker hamuru modelleme seti gerekebilir. ama daha çok modellemey geçişte kullanırsın. Ayrıca yaptığın figürleri yapıştırmak için sulu boya fırçası.
umarım yardımcı olmuşumdur.

mutfaktelaşı dedi ki...

açıklamaların için teşekkür ederim.

 
Pasta Şehri Blog Design By GeCe and Bella Design