8 Kasım 2008 Cumartesi

Kağıtta creme de menthe aromalı trufflar...





Uzun zamandır şeker hamurlu pasta yapmıyorum. En önemli sebebi vakitsizlik elbette. Çünkü pasta yapmak için mutlaka bir neden bulunur illa kutlama yapılacak bir gün olmasına gerek yok tüm pasta yapmayı severler bilir ne demek istediğimi : )) gerçekten şeker hamurunu açmayı özledim. şimdilik vakitsizlik nedeniyle kurabiye , cupcake vs gibi şeyler yapıyoroum üzerlerine şeker hamuru ile süsler serpiştirip öyle hevesimi alıyorum işte.


Bunlarda kağıtta hazırladığım ve şeker hamuru ile süslediğim truff'lar...


Hemen tarifine geçeyim aylardır truff tarifi isteyenler için önce yaptığım klasik tarif vereceğim:


klasik truff tarifi:

300 gr bitter çikolata

200 gr krema

50 gr kek

1 tsp vanilya/ yada aroma

20-30 gr ceviz/fındık vb kuruyemişler ( opsiyonel)



Bu temel truff tarifim. Buradan fotoğraflarına ulaşabilirsiniz. Kek miktarını değiştiriyorum genelde bazen hiç kek koymayıp gerçek truff yapıyorum. Traşlanmadan artan pandispanyalarım genelde dondurucuda olduğu için istediğim miktarda alıp onu rondodan geçiriyorum böylece incecik toz haline geliyor. Kuruyemişleri de kullanacaksam mutlaka toz haline getiriyorum. Bazen elimde yuvarlarken ortasına tane kuruyemiş, kahve çekirdeği vb koyuyorum ek olarak . kremayı cezvede ısıtıp -kaynatmadan ısıtıyorum- altını kapatıp parça çikolataları içine atıyorum. Çikolatalar eriyince içerisine koymak istediğimiz diğer malzemeleri ekleyip karıştırıyorum. Bir gece buzdolabında bekletip ertesi gün dondurma kaşığı ile aldığım parçaları yuvarlak yapıyoruz. Sonra truff'un aromasına uygun bir dış malzeme ile kaplıyorum yada çikolataya batırıyorum.
Kağıtta creme de menthe aromalı truff
Önce creme de menthe aromalı dolgu maddesini hazırlıyoruz.
  • 100 gr sütlü çikolata
  • 50 gr sıvı krema
  • nane likörü yada creme de menthe aroması
sıvı kremayı ısıtıp içerisine sütlü çikolataları ekliyoruz en son aromayı ekleyip buzdolabına kaldırıyoruz.
Bu dolgu maddesini dilerseniz çikolata yapımında da kullanabilirsiniz. Dolgu maddesi ile çikolata yapımı için buraya bakabilirisiniz.
truff için ek olarak benmari usulü erittiğim 100 gr bitter çikolatayı ve 2-3 çorba kaşığı kadar rondoddan çekilmiş kek kırıntısını ekledim buzdolabında kısmen katılaşmış olan dolgunun içerisine. sonra hiç buzdolabında bekletmeden kağıtlara kaşık yardımıyla doldurdum. bazılarının üzerine kalan eritilmiş çikolatamı döktüm. Ve buzdolabında 2-3 saat beklettim. sonra şeker hamuru motifleri ile süsledim
afiyet olsun.

8 yorum:

Leyya dedi ki...

aslına bakarsanız şu şekerhamurlu pasta olayında artık nereyse kompleks yapmak üzereyim .henüz elim bile değmedi şeker hamuruna.truff süslemeleri çok güzel.sonbahar kurabiyeleri enfes.elinize sağlık.bana da ''hadi bi cesaret'' artık))

diyalogyemekleri dedi ki...

cnm trufların şahane görünüyor da..ben aşağıdaki kurabiyelere bayldım.harika görünüyorlar.ellerine sağlık.slmlar

oyosh'un damak tadı dedi ki...

Canıımm, seninde eline sağlık çok şık olmuşlar arkadaşım..Senin görüşlerin benim için çok değerli FUNDA'cım..Sevgilerimle..

şeker pasta dedi ki...

Pasta yapmanın ötesinde mutfağa girmek için mutlaka bir bahanem oluyor... işim olmasa bile...Şunu da denemeliyim derken ordan çıkamıyorum...
Trufflar kağıtta harika olmuşlar. Şeker hamuru da ayrı bir güzellik katmış. Ellerine sağlık...

Zarpandit :) dedi ki...

canımcım benim gibi bir cahile bu cevabı cok gorme emi o ustteki gulleri nası yaptın kuzum ya :)

harikalar ya :)

Ayşegül dedi ki...

hepside şahane olmuşlar ellerine sağlık

armina dedi ki...

Nefiiisler ellerine sağlık.

PASTASEHRİ dedi ki...

Leyla gördüm bloğunu şeker hamuru neki sen alasını yaprsın : ))

Süheyla( yanlış değildir umarım) teşekkür ederim.

Oyacığım senin de görüşlerin benim için değerli neredeyse 1 yıldır takibimdesin ; )

Banu tam da anlattığın gibi.öyle oluyor benimde hep. demek hepimizde aynı "tatlı" hastalık var

Gökçeciğim truffların üzerindeki ler kalıpla yapıldı canım. güllerde, fiyonklarda hiç uğraşmadım anlayacağın : ))

Ayşegül teşekkür ederim

Armina teşekkür ederim .

 
Pasta Şehri Blog Design By GeCe and Bella Design