27 Temmuz 2008 Pazar

5 Mutlu Yıl...Ve Pastamız


5. Evlilik yıldönümümüzü kutladık 1-2 hafta öncesinde. Neden bilmem 5. yıllar hep daha fazla anlamlıdır benim için. belkide 5 sayısından kaynaklanıyordur : )

5. yıldönümüzde 5 şeklinde pasta yapmak istedim. Az zamanda ve sıcaklarda elimden bu kadarı geldi. En çok kaplarken zorlandım bütün halde kaplamaya çalıştım ama altlardan fire verdi şeker hamuru ve yırtıldı. Neyseki kalpler ile kenar süslemeleri durumu kurtardı.

Şeker hamuru ile çalışmak 40 derecede eğer klimanız yok ise imkansız gibi birşey. Ve şeker hamurlu pastalar buzdolabında saklanmamasına rağmen ben bu pastayı da dün yaptığım bir başka pastayıda buzdolabına koydum maalesef. Hem sıcaklar nedeniyle çabucak bozulacağını düşündüğümden hemde şeker hamuru elimde eridiğinden kaplarken bile sık sık buzdolabında beklettim pastayı hamur kendini toparlasın diye.

Bu pasta 1 gece hazır halde buzdolabında bekledi. Maalesef sabah üstünde yer yer kurumalar ve çatlamalar oldu ama içim rahattı en azından.




Gelelim tarifimize.
Benim gibi kahve tutkunları için bu tarif. Her gün 3-4 kupa sert hazırlanmış kahve tüketen biri olarak yıldönümümüzde pastamı kendime göre hazırladım. Ve 1 gün sonra Arkadaşlarımızla göl kenarında kutladık 5.yılımızı .

Çikolata ve espresso'lu pasta :

pandispanyamız için
  • 4 cup un (*)
  • 2 teaspoon karbonat (**)
  • 1 teaspoon tuz
  • 350 gr oda ısısında tereyağ
  • 1 cup esmer şeker + 2 cup toz şeker
  • 7 yumurta
  • 2 paket premium vanilya yada 2 teaspoon saf vanilya
  • 2 cup buttermilk ( *** )
  • 4 tablespoon espresso
  • 225 gr bitter çikolata ( sütlü+bitter çikolata kullandım)
* 1 cup = 237 ml yaklaşık 1 büyük su bardağı ölçüsünde
** teaspoon 1 tatlı kaşığına denk geliyor
*** 1 cup buttermilk için sütü ısıstıp ılıkken içine 1 çorba kaşığı sirke ve 2-3 damla limon suyu koyup kesilmesini bekliyoruz oda ısısına gelince kullanıma hazırdır.

Pandispanyanın yapılışı : Çikolatayı benmari usulü eritin. bu arada kuru karışımı ( un-tuz-karbonat ) bir kapta eleyerek karıştır. mikserde yağı 1-2 dk kadar çırp ardfından toz şekeri ekleyip 1-2 dk daha çırp homojen olunca karışım tek tek yumurtaları ardından vanilya ve espressoyu ekle 3 dk kadar daha çırpıp erimiş çikolatayı ekle. kuru karışımı ve buttermilk'i dönüşümlü olarak 2-3 adımda ekleyip 1-2 dk daha çırpalım kalıba döküp 180 C'de yaklaşık 35-40 dk'a pişirelim.
Ben kalıp olarak 20*10 cm' lik dikdörtgen ve 2 tane 16 cmlik yuvarlak kalıp kullandım. Pandispanyam bol oldu katların bir kısmını truff için derin dondurucuya attım. Ölçülerin yarısı ile 20-22 cmlik yuvarlak bir pandispanya yapılabilir.
5 şeklinde ise yuvarlak kısmı biraz ufak geldi sanırım 20 cm'lik yuvarlak kalıp ile 5 şekli daha düzgün yapılabilir.
kahveli kakolu ara krema için ise kafama göre bir tarif yaptım.
1 kutu sıvı kremayı , yarım paket krem şanti ve yarım cup kadar pudra şekeri ile çıptım. içine 1 çorba kaşığı espresso, 2 çorba kaşığı kakao ve 2-3 damla kahlua aroması ekledim.
pandispanyayı traşlayıp 3 kata ayırdım 5 şeklini verdikten sonra pandispanya katlarını hazırladığım kahveli sütlü şurup ile ıslattım.
Hazırladığım kremayı bolca katlara sürüp her bir kata kremanın üzerine sütlü damla çikolata koydum. En son çikolatalı ganaj ile sıvayıp şeker hamuru ile kapladım ve süslemelerini yaptım.

Lezzetlimiydi biz çok beğendik . ben bayıldım hatta : )) bol kahveli bir o kadar da hafif oldu.

Ve kendimize : niceee 5. yıllaraaaa

20 yorum:

Adsız dedi ki...

Its very impressive. I think its ok if we repost this blog.


mortgage loan calculator

Delfina ; dedi ki...

Tebrikler,eşinle birlikte sonsuz mutlulukları yaşayacagınız nice ömürler diliyorum size...

40 derecede pasta kaplamak çok riskli ya,buna rağmen pasta çok ihtişamlı ve kusursuz görünüyor,ellerine sağlık pastaşehri :)

karamelam dedi ki...

Yıldönümünüz kutlu olsun. 40. senenizi de kutlarız inşallah. Fundacığım bu pasta tamamen hazır gibi olmuş. Artık sen bu işi bitirdin bana göre. Çok şık ve zarif . Eline sağlık. 5.senenize de 41 kere maşallah diyorum:))

Eya dedi ki...

Sevgili Fundacığım....harikasın arkadaşım, ellerine sağlık. Pastanın şekli harika,renkler harika ve kahveli olması da ayrıca harika. Sevgilerimle...

zehra

Eya dedi ki...

Bu arada arkadaşım, nice nice mutlu yıllara diyorum.Allah 10. ve 15. senenizi kutlamayı nasip etsin.
Sevgi dolu günler sizin olsun...

zehra

PASTASEHRİ dedi ki...

thanks Loan ;

işitme kaybı çok teşekkürler renklerinden birazda öyle gözüküyor ve kalplerle kusurları kapadım tabii; ))

Güzinciğim dualarına aminnn diyorum. pastacılık hiç bitermiii daha alınacak dolu malzeme var : ))

Zehracığımm çok sağol canım. demek sende kahve severlerdensin ; )

SeyyAh dedi ki...

Pastanızın görünümü çok güzel tadı da muhakak öyledir... Emek ellerinize sağlık..
Daha nice 5.inci yıllarınızı birlik, sağlık, esenlik ve sevgi içinde kutlamanızı diliyoruz...
Seyyah & Soframdan

PASTASEHRİ dedi ki...

seyyah hem ziyaretin hemde güzel yorumun için teşekkürler

Unknown dedi ki...

Canim benim cok zarif bir pasta yapmissin 5.yil icin.Sicaklarda seker hamuru ile ugrasmak inanilmaz zor gercekten :)
Ben size cok uzun yillar,cok mutlu,saglikli,huzurlu bir evlilik diliyorum canim. Umarim 50.yil pastani da gormek nasip olur diyorum :)

Sevgiler...

Adsız dedi ki...

fundacığım pasta enfess sanat eseri resmen..ellerine sağlık canımcım benim...nice nicee mutlu yıllara inşallah..40.50.senelerinizide kutlarız inşallah:)

Gül&Ilgın Afacan

Betül İnce dedi ki...

Sevgili Funda,

Nice mutlu beş yıllara, pastan çok güzel görünüyor, ellerine sağlık.
Haklısın ben de hep yumurtalı dondurmalardan kaçınırdım ama denemek istedim ve kokmadı. Ben çok çırpıldığı için diye düşündüm.

Sevgilerimle.

Adsız dedi ki...

selam..nice saglıklı beraber uzun yıllar dilerim eşinizle size..pasta harika görünüyor....bende antalyada yaşıyorum ve bu sıcaklarda mümkün degil şeker hamurlu pasta yapmak...
sizi tebrik ediyorum ..elinize saglık...sevgiler.

DİDEM ÖZCAN dedi ki...

Funda'cığımm,

Nice 5 senelere, sağlıkla, sevgiyle, aşkla...
Pasta ise harika olmuş, bu sıcaklarda gerçekten çok zor oluyor hamura hakim olmak:)

Sımsıcak sevgiler, öpücükler.....

Evcilik Lezzetler dedi ki...

Çok şık çok zarif bir kutlama pastası olmuş, ellerinize sağlık, nice nice yıllar :))

neslihan erzincan özgür dedi ki...

nice mutlu huzurlu yıllara diyorum,pasta çok güzel olmuş eline sağlık...

pelince dedi ki...

Canım nice mutlu senelere..50. yılınızda da hep birlikte huzur içinde olun inşallah..

Tebrik ederim...

Sevgiler..

PASTASEHRİ dedi ki...

Nilgüncüğüm,Gül'üm, Betül, hünerli eller, Didemciğim, sevgili Burcu, Neslihan ve Pelin çok teşekkürler içten kutlamanız ve dilekleriniz için...

Ayşegül'ün tatlı rüyası... dedi ki...

Sevgili Funda, bu kadar büyük bir pastayı yapmak oldukça zahmetli olmalı. Eline sağlık. Daha nice 5 yıllar dilerim.
sevgiler,

Bir Dilim Düş dedi ki...

Eşinle birlikte daha nice 5-15-25....55....li yıllara,pasta da oldukça anlamlı ve şık olmuş ellerine sağlık.

Sevgiler,
Evren

Adsız dedi ki...

Yоur сurrеnt artіcle has eѕtablished bеnefiсial to us.
It’s quite helpful and yоu rеally are
clearly quіtе experіenced in this fіеld.
Yоu get opеned our eyеs to bе able to vaгious opinion of thiѕ
ρartісular matter uѕіng interesting аnd solid content mateгial.
Also visit my webpage ... buy viagra online

 
Pasta Şehri Blog Design By GeCe and Bella Design