18 Nisan 2008 Cuma

beyaz çikolatalı ve ananaslı pasta



Aslında benim ve babamın en sevdiği pastalar her zaman vanilyalı pandispanya içine meyveli kremadır. bu nedenle babama yapacağım pasta kaçınılmaz olarak vanilyalı olacaktı . ilk başlarda iyi bir pandispanya yapmak için bir çok kek denedim. özellikle sünger kekler ile ilgili bayağı bir araştırma ve deneme yaptım. arada güzel tariflerde var aslında ama ovalet kullandığım bu pastanın pandispanyasının lezzetinde olan başka bir pandispanya henüz bulamadım . o yüzden kesin sonuç istediğim pastalarda bunun kakaolusunu yapıyorum. ama itiraf etmeliyim ki şeker hamuru çalışmak için hiç uygun değil çok yumuşak ve nemli oluyor .
tarifin aslı selin çağlayan'a ait ben ufak eklemeler yaptım .

  • 2 yumurta
  • 100 gr toz şeker
  • 1 çorba kaşığı ovalet
  • 1 çay bardağı su
  • 150 gr un
  • 1 paket kabartma tozu
  • 1/2 çay kaşığı saf vanilya
  • 3-4 dml limon aroması( benim elimdeki aroma çok kuvvetli 3-4 dml oldukça etkili oluyor ama elinizde yoksa limon aroması dilerseniz 1 limon kabuğu rendesi ekleyebilirsiniz )
  • 1/2 çay kaşığı tereyağ aroması ( çok gerekli değil )

yapılışı yumurta ve şeker iyice çırpılır . ardından 1 çay bardağı su ve ovalet eklenir peşisıra eklencek aromalr ,un ve kabartma tozu ilave edilir. yaklaşık 5 dk kadar çırpılır . bembeyaz bir köpük haline geliyor karışım. 21 cm 'lik kelepçeli kalıba dökülerek 175 derecede 25 -30 dk pişirilir( benim fırınımda 25 dk yetiyor) . kekin üzeri dümdüz olduğu için çalışırken traşlamaya gerek olmuyor. soğuduktan sonra ( 1 gece mutlaka bekletin çok yumuşak olduğu için dağılıyor) levye yada bıçak yardımı ile keki 3'e bölün. Ben araya vanilyalı creme ole hazırladım .karışımı ikiye bölüp her kata sürüp üstüne ananas dilimlerini dizdim. ananas dilimlerinden sonra çok ince bir tabaka daha creme ole'li kremayı sürdüm . katlar bittikten sonra pastanın tamamını ayrı hazırladığım krem şanti ile ince bir şekilde sıvadım ve pastamı buzdolabına kaldırdım .

pastamın enini ve yüksekliğini ölçüp yağlı kağıttan çikolata için şablon hazırladım. Beyaz çikolatayı gözkararı benmari usulü erittim iyice eriyince kalınca bir tabaka halinde ( 2-3 mm ) yağlı kağıda döküp 1 saat beklettim bu arada fazlaca erittiğim çikolataları balık ve adam şeklinde ki kalıplarıma döktüm .şablondaki çikolata akmayacak kadar sertleşince pastamın çevresine sardım. üzerine beyaz çikolata rendeledim. En ortasına da bir önce ki pastamdan kalan plastik çikolatayı eritip yağlı kağıda döküp eliğmle şekil verdim aslında ilk başta gül yaptım ama gül pastamı çok klasik gösterdi. bende elimle tuhaf bir şekil verdim. fazladan da balık ve adam çikolatalarım olmuş oldu : )
afiyet olsun

1 yorum:

Adsız dedi ki...

bu ovaleti nerde bulabiliriz az miktarlarda satılan biryer varmı 3 kg toptan satılıyor diye biliyorum

 
Pasta Şehri Blog Design By GeCe and Bella Design