18 Nisan 2008 Cuma

Böğürtlenli Makaron kurabiye

18 Ocak 2008 Cuma




Eveeeet nihayet benimde makaron 'larım oldu.
Bu efsanevi kurabiye'nin yapımı için oldukça heyecanlandım. Her aşamasında hemde...Benim gibi herşeyden çok çabuk sıkılan birinin sanırım pasta-kurabiye yapmaktan bıkmamasının sebebi bu her yapışımda acaba olacak mı endişesini yaşamam. Böğürtlenli yapmak istedim ama ilk yapışımda temel tariften şaşmamak için sadece ara kremayı böğürtlenli yaptım. kremaya uygun olsun diye de bir kaç damla jel gıda boyası ( wilton-burgundy) ile renklendirdim. tarif olarak aslında sevgili Zinnur'un tarifini denemek istedim ama o heyecanla yumurtaları fazlaca kırınca bende "beyaz fırın" ın kitabından yaptım tarifi. Ölçüleri yarıya düşürdüm sadece. Kendi yaptığım şekilde yazacağım. Yapım aşamasında ki tüm püf noktaları Zinnur'u takip ederek uyguladım. Ara krema 'yı pratik olsun diye basit bir şekilde yaptım çok da lezzetli oldu bence.
Makaron denenmemiş olanlar hadi buyrun mutfağa : ))


Tarif ( Beyaz Fırın ) :

  • 140 gr toz badem
  • 200 gr pudra şekeri
  • 100 gr yumurta akı ( 5 büyük yumurta akı )
  • 40 gr toz şeker
  • 1-2 dml gıda boyası

yapılışı : Yapım aşamasında dediğim gibi Zinnur'un önerilerine uydum. Önce yumurta aklarını 2-3 dk çırptım sonra toz şekeri ekleyip yumurta akları kar gibi olana kadar çırpmaya devam ettim. Bu arada toz badem ve pudra şekerini rondo'dan geçirdim. Üzerleri pürüzlü olmasın diye 2 kezde eledim. Yumurta aklarına gıda boyasını katıp 1 dk daha çırptım. Ardından mikseri bırakıp, katı karışımı yavaşça yumurta aklarına ilave edip spatula ile alttan yukarı homojen bir renk elde edene kadar karıştırdım.
Krema torbalarına koyup ucuna yuvarlak duy takıp ( wilton no : 6 ) silpat serdiğim tepsinin üzerine 2 cm çapında sıktım. Ben değişik çaplarda sıktım bakalım ne olacak diye gerçekten makaron'a en çok yakışan en minik olan şekillerdi bence. Sonra benim pek tümseğim olmadı ama yinede hızlıca vurdum tepsiyi masaya. İki tepsiyi içiçe koyup 170 derecede 10 dk pişirdim.
ara kremayı kurabiyeler soğuyunca yaptım. Dondurulmuş böğürtlen ile kremayı çırptım. Ve dikkatlice boyutlarına göre birbirine yapıştırdım.


Makaron denemelerim hızla devam edecek. Lezzetine bayıldım çünkü : )

1 yorum:

Gülsüm dedi ki...

Eline saglik makaronlarin harika görünüyor. Benim en son denemem hüsranla sonuclandi ama tekrar deniyecegim. Sanirim bu kez senin tarifini uygulicam. Umarim bu kez basarili olurum. Sevgiler...

 
Pasta Şehri Blog Design By GeCe and Bella Design